To, že se 6502 stále ještě neodebrala do věčných lovišť asi víte. A asi víte, že existuje něco jako procesor 65816, což byl procesor, který ve WDC vyvinuli jako 16bitovou variantu 6502. Dokonce se používal v nějakých turbo kartách pro Commodora nebo v Applech. A jestli tohleto všechno víte, tak vězte i to, že se oba kousky stále vyrábějí, a dokonce jsou i ve variantě „mikrokontrolér“.

WDC vyrábí a dodává i devkity – asi nejrozumnější jsou ty řady SXB (Xxcelr8r). Buď si vyberete verzi s holým procesorem, okolo kterého je několik obvodů (VIA, PIA, ACIA), k tomu paměť a USB konvertor, a zaplatíte 200 USD, nebo si vyberete verzi s mikrokontrolérem, kde jsou porty a časovače integrované s jádrem, takže na desce je už jen paměť a USB převodník, a ušetříte docela slušný raneček peněz.

Já zvolil variantu W65C265SXB: tenhle mikrokontrolér má jádro 65C816, které samozřejmě funguje i v režimu 65C02, a k němu jsou připojené 4xUART, 8x časovač a RTC. Přivítal bych nějaké SPI/I2C, ale není. Nevadí. Na desce je 32kb SRAM, mapovaná v rozsahu 00:0000 až 00:7FFF, a je tam i patice na 128k FLASH. 65C816 má 24bitovou adresu, dokáže tedy přímo adresovat až 16MB paměti. Hezké je, že všechny vývody jsou vyvedené na pinové lišty.

Programování je jednoduché – přes USB. Uvnitř mikrokontroléru je „Mensch Monitor“, tedy klasický monitor, jak si jej pamatujeme. Využívá jednu ze sériových linek, připojenou k FTDI převodníku, takže vy potřebujete jen sériový terminál, a nastavit ho na 9600 Bd. Můžete si pak prohlížet paměť, měnit ji, spouštět programy, nahrávat soubory ve formátu S28 a tak…

WDC k tomu dodává softwarové nástroje. Je trochu trága se k nim dostat, protože web zůstal duchem v dobách největší slávy procesoru 6502. Přímé odkazy na stažení nástrojů vedou na 404, popřípadě se neobjeví, co by se objevit mělo, ale nakonec jsem po nějakých děsných experimentech dosáhl svého a stáhnul jsem dev tools. Ty jsou duchem v téže době. Nejmodernější je asi EasySXB, což by měl být takový jako že sériový terminál, který ale umožňuje snazší ovládání – třeba výpis registrů máte přehledně v panelu. Bohužel už při připojení to po vás chce zadat port, kde je SXB připojené, a nenabídne ani seznam COM portů, které jsou aktivní. Takže si to musíte někde najít a opsat.

Nakonec jsem použil TeraTerm, a ten šlapal bez problémů. Zkusil jsem si udělat jednoduchý program na blikání LEDkou, přeložil jsem ho svým ASM80, a ejhle- fungoval! Ta radost…

Jinak je to moc hezká destička a udělala mi radost. Až bude čas, udělám k ní nějaké příjemnější programovadlo, třeba jako Chrome plugin.